Zakgeld voor kinderen, wanneer begin je?

zakgeld voor kinderen

Zakgeld, iets wat ook jij waarschijnlijk als kind hebt gekregen vroeger. Je keek er de hele week naar uit, wanneer je je goed had gedragen was het dan eindelijk weer zover. ZAKGELD!! Maar wat is het belang van zakgeld voor kinderen, wat zijn de voordelen en wat zijn de nadelen, maar ook hoeveel zakgeld je je kind nu eigenlijk zou moeten geven? In deze blog ga ik deze verschillende kanten belichten, want wanneer je kinderen vroeg leren omgaan met geld helpt ze dat voor later. Ik hoop dat ik jullie met onderstaande tips en uitleg een heel eind op weg kan helpen.

Zakgeld voor kinderen, wanneer begin je?

Om te beginnen met zakgeld moet je je kind eerst leren wat geld inhoud, wat ze ermee kunnen en hoe geld ontstaat en wat het belang is van geld. De meeste kinderen zullen de verschillende munten herkennen vanaf het moment dat ze een jaar of 6 zijn.. daarvoor zijn de benamingen als ‘muntjes’ of ‘centjes’ erg populair.

Het moment dat ze de munten herkennen is ook een goed moment om daadwerkelijk te beginnen met zakgeld voor je kind. Een keerzijde is dat ze vaak direct alle ‘muntjes’ willen uitgeven omdat ze hier iets voor terugkrijgen en nog geen besef hebben van de waarde. Wanneer ze wat ouder worden beginnen ze te begrijpen dat de verschillende munten ook verschillende waarde hebben. Hoe ouder ze worden hoe meer dit besef komt.

Door je kind zakgeld te geven, zorg je ervoor dat een kind de waarde van geld leert kennen. Dit is natuurlijk voor latere leeftijd ontzettend van belang, op deze manier bereid je ze alvast voor op de ‘grote mensen wereld’. Ze zullen zich er bewust van moeten zijn dat de uitgaven moeten aansluiten op de inkomsten en passen binnen je budget.

Leer je kind omgaan met geld

Ongeveer drie kwart van de kinderen krijgt vanaf de basisschool daadwerkelijk zakgeld. Ongeveer 90% van deze kinderen krijgt op een vast moment zijn of haar zakgeld. En een klein deel onregelmatig circa 10%. Het overgrote deel van de kinderen krijgt wekelijks zijn of haar zakgeld. De overige kinderen krijgen het maandelijks.

Hoeveel zakgeld geef ik aan mijn kind ?

Om te kunnen bepalen hoeveel zakgeld je daadwerkelijk aan je kind heeft is het van belang te beoordelen waaraan jij zou willen waar ze het aan uitgeven, maak dit ook bespreekbaar. Daarnaast is het natuurlijk ook van belang te weten wat je zelf te besteden hebt.. Vind je dit lastig, zorg dan dat je voor jezelf je inkomsten en uitgaven in beeld hebt.

Wat is nu een goed bedrag om aan je kinderen te geven? Wanneer ze jong zijn zullen ze zakgeld vaak gebruiken voor snoep en misschien wat speelgoed. Wanneer je ervoor kiest dat je kind ook andere zaken zou moeten betalen als bijvoorbeeld cadeautjes of abonnementen (telefoon) kun je ervoor kiezen het bedrag wat op te hogen. Om een helder beeld te krijgen hoeveel zakgeld je kind daadwerkelijk nodig heeft, is het raadzaam de inkomsten en uitgaven op een rij te zetten zodat je exact weet wat er binnen komt en wat er uit gaat.

Om een beeld te krijgen hoeveel zakgeld een kind gemiddeld krijgt hieronder een 2-tal tabellen;

Hoeveel zakgeld geef je je kind gemiddeld op de basisschool;

Hoeveel zakgeld geef je je kind gemiddeld op de middelbare school;

4 gouden tips om zakgeld voor kinderen helder en duidelijk te houden

  • Zorg dat je steeds een vast bedrag op een vast tijdstip geeft.
  • Spreek van te voren af wanneer een kind zakgeld krijgen (wekelijks of maandelijks).
  • Stem duidelijk met elkaar af wat je kind van het zakgeld moet betalen en wat niet.
  • Gebruik zakgeld nooit als straf, dus wanneer een kind niet luistert pak dan nooit zijn of haar zakgeld af!

Leer je kind sparen

Het is van belang dat je je kind op een vroege leeftijd leert inzien dat het van belang is om een deel van het zakgeld te sparen. Op deze manier weet een kind dat ze niet alles direct kunnen kopen en ze voor grotere uitgaves periodiek een bedrag opzij moeten leggen. Hoe je je kind kunt leren sparen, dat lees je hier.

Zakgeld voor volwassenen

Naast het feit dat je je kind periodiek zakgeld geeft, is het ook handig om jezelf wekelijks of maandelijks zakgeld te geven. De voordelen hiervan zijn enorm, zo maak je nooit meer geld op dan er binnenkomt en heb je een goed beeld van je inkomsten en uitgaven. Wil jij weten hoe dit mij heeft geholpen? Lees dan mijn hele verhaal; zakgeld voor volwassenen.

Conclusie

Door je kind op jonge leeftijd bewust te maken van geld en ze hiermee op de juiste manier mee om te leren gaan zorg je voor een goede financiële basis voor je kind. Dit zorg voor een enorme voorsprong op ouders wie dit niet doen met hun kinderen. Dus wacht niet en begin vandaag nog, wil jij weten hoe of vind je het lastig? Stuur mij gerust een mailtje op info@omgaanmetgeldzaken.nl of vul het contactformulier in en ik probeer je zo goed mogelijk te helpen en te voorzien van passend advies.

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. 26 augustus 2020

    […] Terugkomend op het fenomeen zakgeld, als kind heb ik dit nooit meegekregen dus doe je kinderen en ook jezelf een plezier en begin hier vroeg mee. Op deze manier leren kinderen zich bewust worden van geld en dat ze moeten sparen voor een dure aanschaf. Geef jij je kind nog geen zakgeld, begin dan vandaag nog! het helpt ze te leren omgaan met geld en zich bewust te worden van wat geld nu daadwerkelijk inhoud. Wil jij weten hoe? Lees dan mijn laatste blog over zakgeld voor kinderen. […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *