Wat is het verschil tussen aandelen en obligaties?

Verschil aandelen obligaties

Je wilt graag beleggen en hoort allerlei verschillende mogelijkheden zoals; aandelen, obligaties, vastgoed, goud, etf’s, CFD’s.. ook crowdfunding wint aan populariteit. Maar wat is het nu eigenlijk allemaal? Wat is nu het verschil tussen bijvoorbeeld aandelen en obligaties?

Als beginnend belegger focussen we ons in eerste instantie op een 2-tal vormen, dat zijn aandelen en obligaties. Wat is het verschil tussen aandelen en obligaties, dat is een veel gestelde vraag. Met onderstaande uitleg zal ik jullie een eind op weg willen helpen wat nu het verschil is tussen deze 2 vormen van beleggen. Na het openen van je beleggingsrekening kan het daadwerkelijk beginnen.

Wat is het verschil tussen aandelen en obligaties?

Je wilt graag beleggen en hoort allerlei verschillende mogelijkheden zoals; aandelen, obligaties, vastgoed, goud, etf’s, CFD’s.. ook crowdfunding wint aan populariteit. Maar wat is het nu eigenlijk allemaal?

Als beginnend belegger focussen we ons in eerste instantie op een 2-tal vormen, dat zijn aandelen en obligaties. Wat is het verschil tussen aandelen en obligaties, dat is een veelgestelde vraag. Met onderstaande uitleg zal ik jullie een eind op weg willen helpen wat nu het verschil is tussen deze 2 vormen van beleggen.

Wat zijn aandelen?

Nu je de stap hebt genomen om te beginnen met investeren is het van belang dat je weet wat aandelen daadwerkelijk zijn alvorens je er geld in stopt. Je hebt je account aangemaakt bij DEGIRO en eerste bedrag gestort. Dan komt er een hele boel op je af. Je hoort mensen zeggen je moet investeren in aandelen, maar om te weten waar je in moet investeren is het van belang dat je weet wat een aandeel nu daadwerkelijk is.

Een aandeel is simpelweg een stukje van een bedrijf wat een bepaalde waarde vertegenwoordigd. In dit voorbeeld nemen we Facebook, Facebook heeft in totaal 2.400.000.000 aandelen uitstaan. Op het moment van schrijven (31-08-2020) is de waarde van dit aandeel $296,45. Wanneer jij dus eigenaar wilt zijn voor 1 / 2.400.000.000e deel kost je dit $296,45. Dan ben jij in het bezit van 1 aandeel Facebook.

Wanneer de waarde van dit aandeel stijgt, stijgt ook jou vermogen wanneer de waarde daalt, daalt vanzelfsprekend ook je vermogen.

Een aandeel is dus eigenlijk niets meer dan een stukje eigendomsrecht van een bepaald bedrijf (waarin jij vertrouwen hebt dat deze in de toekomst zal gaan stijgen).

Wat zijn Obligaties

Een obligaties is een stukje schuldbewijs voor een lening die door bijvoorbeeld een onderneming, overheid of instelling is aangegaan. Wanneer een bedrijf geld nodig heeft, dan kunnen ze een x aantal obligaties uitzetten tegen een bepaald rente tarief. Dat betekend eigenlijk niets meer dan dat het bedrijf geld van jou leent en je daarvoor een vast percentage rente voor betaald.

Wat is het verschil tussen aandelen en obligaties?

Het belangrijkste verschil tussen aandelen en obligaties is dat je met aandelen een hoger risico loopt, maar daarentegen ook een hoger rendement kunt vergaren. Hierdoor stijgt je vermogen en bereik je wellicht sneller je doel.

Met Obligaties loop je een stuk minder risico, maar daarentegen is het rendement ook een stuk lager. Niets mis mee als je het risico niet wilt lopen op een flinke koersschommeling.

Beginnen met beleggen, maar weet je niet hoe?

Beleggen is voor velen van ons een ver van ons bed show.. toch jammer, want wanneer je de juiste tijd en energie erin stop kan het zorgen voor een leuk rendement. Dus bij twijfel schroom niet en stuur mij gerust een berichtje, dan kunnen we samen kijken wat het beste bij je past. Beleggen kan zorgen voor een leuke vorm van extra inkomsten, ook wel Sidehustle genoemd. Dat wil jij toch ook?

Je kunt kiezen om zelf te beleggen, maar je kunt het ook uit handen geven aan een vermogensbeheerder. Dit kan vaak bij je eigen bank. Toch kleven hier naast enkele voordelen ook nadelen aan.. wil jij weten welke, lees dan hier alle voor- en nadelen van het beleggen via een vermogensbeheerder.

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. 31 augustus 2020

    […] Nu je voor jezelf weet; ‘Ik wil beleggen’, is het van belang dat je weet welke verschillende soorten beleggingen er zijn. Er zijn tal van verschillende mogelijkheden om in te beleggen. De bekendste 2 zijn natuurlijk Aandelen en Obligaties. […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *