Sparen

Sparen is iets waar wij Nederlanders erg dol op zijn, hoe meer hoe beter. momenteel (2020) hebben wij als Nederlanders ruim 368,2 miljard euro op een spaarrekening staan. Dat is 12,6 miljard euro meer dan aan het eind van 2018. Ondanks het lage en zelfs negatieve rentepercentage bij een bepaalde grens (afhankelijk welke bank) Bij ABN geldt sinds kort een grens van 2,5 miljoen euro alvorens er een negatieve rente wordt gerekend. Sparen is van groot belang, wanneer er iets gebeurt heb je een buffer nodig. Stel je voor dat je auto plotseling kapot gaat of je wasmachine ermee ophoudt. Dan is het erg handig dat je spaargeld achter de hand hebt om dit snel te herstellen.

Sparen hoeft niet lastig te zijn

Hoeveel je kunt sparen is natuurlijk afhankelijk van je inkomsten en uitgaven. Wanneer je ervoor zorgt dat je deze op de rij hebt en grip op je geld hebt, dan weet je exact hoeveel je maandelijks kunt sparen. Toch is het niet altijd mogelijk om te sparen, denk hierbij aan mensen die rond de armoede grens leven, helaas zijn er een heleboel mensen die iedere maand weer de eindjes aan elkaar moeten knopen.. Dan is het zaak om een te bekijken waar ze op kunnen besparen alvorens te denken aan normaal sparen.

Tips en (eigen)ervaringen lees je in deze onderstaande blogs

Ik deel in de verschillende blogs tips met jullie hoe jullie eenvoudig je inkomsten en uitgaven op een rij kunnen zetten, maar ook hoe je kunt besparen om zo maandelijks meer over te kunnen houden. De blogs die ik geschreven heb zijn veelal gebaseerd op eigen ervaringen, zoals je wellicht al hebt gelezen heb ook ik problemen gehad met mijn geldzaken op orde te krijgen. Het hele verhaal lees je hier…

Naast dat sparen van belang is, is het ook een uitdaging. Door het stellen van verschillende spaardoelen weet je exact hoe lang en hoeveel je moet sparen. Bijvoorbeeld voor je nieuwe fiets, auto, vakantie of playstation. Zelf gebruik ik verschillende ‘spaarrekeningen’ deze zijn eenvoudig te openen zonder dat hier extra kosten aan verbonden zijn. Op deze manier creëer ik voor mijzelf verschillende potjes zoals buffer, noodfonds en overig.

Verschillende spaardoelen

Mijn buffer staat ingesteld op € 7.500 dit is gebaseerd op de adviezen van het NIBUD.
Via deze site van het NIBUD kun je eenvoudig ook jouw buffer berekenen. Het Noodfonds heb ik op €1.500 staan. Dit om direct te kunnen schakelen wanneer er iets is met de wasmachine, televisie of bijvoorbeeld auto is. Dit wanneer dit buiten bijvoorbeeld autoverzekering valt zoals onverwachte reparaties.

Overige om gewoon lekker door te sparen als mijn doelen zijn bereikt. Wanneer we als gezin een nieuw doel voor ogen hebben maak ik een nieuw spaardoel aan. Hierbij kun je denken aan bijvoorbeeld vakantie. Door het stellen van spaardoelen geef je jezelf een extra motivatie om te sparen. Je weet immers waar je het voor doet. Ik zie sparen als een soort ‘vaste last’ Dit gaat vooraf naar de spaarrekening net als dat ik mijzelf wekelijks zakgeld betaal.

Sparen is wel degelijk van belang, zelf hanteer ik een buffer van 3 maandsalarissen dan zit je altijd goed. Vind je het lastig om een spaarplan te maken of heb je moeite met het op de rit krijgen van je financiën? Laat het mij gerust weten, ik help je graag.

Voor tips en adviezen kun je mij een berichtje sturen via het contactformulier. Je mag mij ook rechtstreeks een mail sturen op info@omgaanmetgeldzaken.nl en ik probeer je zo snel mogelijk te helpen.