Over mij

Wat leuk dat je de moeite neemt om mij beter te leren kennen! Ook ik heb als een groot deel van de bevolking moeite gehad mijn financiën / geldzaken op orde te krijgen. Je zou best kunnen zeggen dat ik serieuze financiële problemen heb gehad. Van beslaglegging tot deurwaarde tot op een haar na het kunnen voorkomen van een executie verkoop van de auto.

Wie ben ik?

Mijn naam is Jeremy en ben 32 jaar, ik ben inmiddels gelukkig getrouwd en heb al 3 jaar een vaste baan in de commerciële sector. Toch jeukt het regelmatig om van mijn hobby mijn beroep te maken. De reden dat ik hiermee ben begonnen is dat ik graag zoveel mogelijk mensen wil helpen met geldzaken, omdat ik weet hoeveel stress je kunt ervaren als je financiële onrust hebt. Kortom, je geldzaken op orde geeft een hoop rust.

Verschillende soorten schulden

Toen ik een jaar of 18 was begon de eerste ellende, ik bestelde een paar stoere schoenen omdat ik er natuurlijk bij wilde horen. Zonder de nieuwste Nike’s hoorde je er destijds niet bij. Ik werkte in de plaatselijke supermarkt en verdiende daarom €3,80 per uur.

Met 2 avonden en een zaterdag in de week hoef ik jullie niet uit te leggen dat het een eeuwigheid zou duren voordat ik deze schoenen bij elkaar had gewerkt. Ik wilde deze schoenen zo graag hebben en volgende het bestelproces op de webshop, bij de laatste stap aanbeland zag ik de mogelijkheid ‘achteraf betalen’ op dat moment leek het alsof ik zojuist de staatsloterij had gewonnen. Blij dat ik was koos ik voor deze optie en enkele seconden later kreeg ik de bevestiging; ‘Bedankt voor uw bestelling’ Op dat moment voelde het alsof ik de hele wereld aankon. Totaal nog niet het besef wat de gevolgen voor mijn geldzaken zouden zijn.

De eerste herinnering

Het was zover een kleine 48 uur later kwam de pakketbezorger en bezorgde mijn hagelnieuwe Nikes t.w.v. €139,95. Uiteraard zo naief als ik was nooit gekeken naar de betalingstermijn van de optie ‘achteraf betalen’. iets wat natuurlijk niet slim is wanneer je geen grip hebt op je geldzaken. Er ging een dag of 8 overheen en ik ontving een mail of ik binnen 14 dagen het bedrag van €139,95 wilde voldoen. Je zult je afvragen wat vonden je ouders hiervan? die heb ik immers de inzage in mijn bank geweigerd vanaf het moment dat ik 18 was. Zij waren dus in de veronderstelling dat ik ze van mijn zuur verdiende centen had betaald.

er waren 14 dagen verstreken en ik had de schoenen nog steeds niet betaald. Er gingen nog een twee weken overheen en daar kwam de 1e herinnering. €7,- herinnering kosten en binnen 8 dagen het volledige bedrag voldoen anders wordt deze overgedragen naar het incassobureau.

je raad het al, deze schoenen waren inmiddels geen 139,95, maar met de kosten van het incassobureau inmiddels opgelopen tot ruim €180,-. Ik trof een betalingsregeling met het incassobureau en moest het bedrag in 6 termijnen voldoen. Dit deed ik netjes de 1e 2 maanden, vervolgens verzaakte ik omdat ik uitgaan belangrijker vond. Hierdoor werd de resterende vordering ineens opeisbaar.

De deurwaarder

Het was dinsdagochtend, ik was vrij van school en zat rustig met mijn moeder op de bank televisie te kijken. Ik herinner mij het gezicht van mijn moeder nog als de dag van gisteren. De deurbel ging en er stond een grote imposante man voor de deur, keek nors en maakte een ongeduldige indruk.

Mijn moeder stond op en liep naar de deur en opende hem, ze groet de man vriendelijk en de man vroeg op een ietwat geagiteerde toon ik ben op zoek naar dhr. ***** (dat was ik). Mijn moeder liet de man binnen, hij gaf mij een hand en legde het dwangbevel voor mijn neus. Ik moest binnen 5 dagen een bedrag van €492,91 voldoen anders werd er beslag gelegd op mijn salaris.

Uiteraard was dit geen mogelijkheid en ook mijn moeder kon dit bedrag niet betalen, we moesten het immers doen van een minimum inkomen van mijn vader in die tijd. Gelukkig wilde de deurwaarder met ons meedenken en gaf ons de kans het bedrag in 5 termijnen te voldoen als we nu de helft van de vordering konden voldoen. Zo gezegd zo gedaan, mijn moeder voldeed €250,- en de resterende termijnen moest ik zelf betalen.

Het Loonbeslag

Er volgde een heftige discussie toen de deurwaarde weg was en kreeg die dag dan ook geen hap meer door mijn keel. Ik was immers 18, dus zelf verantwoordelijk voor mijn geldzaken. de eerste termijn moest worden voldaan, ik had amper inkomen en de zorgverzekering en mijn telefoonabonnement moesten worden afgeschreven. kortom het ging mij nooit lukken de betaling tijdig te voldoen.. uiteraard was uitstel niet meer mogelijk. 2 weken later kwam ik op mijn werk en mijn werkgever riep mij naar z’n kantoor. In eerste instantie niet heel vreemd, we bespraken immers wel vaker zaken op z’n kantoor. Eenmaal binnen zag ik hem liggen.

Het exploot van de gerechtsdeurwaarder met beslaglegging… het bedrag van € 492,91 wat al met € 250,- in mindering was gebracht tot € 242,91 was door de rechter toegewezen, met alle gevolgen van dien. de vordering was nu € 871,88.

Opgebouwde schulden

Dit was het moment waarop het totaal fout liep. Ik moest het ene met het andere gat gaan dichten. De zorg betaalde ik niet meer, met de zorgtoeslag betaalde ik de andere schulden. Kortom het was uitstel van executie.. De schulden liepen in hoog tempo op.

  • Zorgverzekering € 942
  • Telecom provider € 731
  • Postorderbedrijf € 4291
  • Schoolgeld € 2485
  • Boekengeld € 481

Kortom een schuld van bijna € 10.000, hoe kwam ik hier in vredesnaam uit.. ik werkte 15 uur in de week en had een inkomen van nog geen €500,- mijn geldzaken had ik duidelijk niet op orde. Ik moest iets gaan doen..!! Ik besefte mij ter degen dat dit niet binnen enkele maanden was opgelost. Ik besloot de schuldeisers te benaderen om regelingen te treffen, maar laten we heel eerlijk zijn een betaling van €25,- per maand op een vordering van ruim €4.000 schiet natuurlijk niet op.

Leven van 50 euro per week

Ik stopte met school en ging fulltime werken om te kunnen inlopen op mijn schulden. Ik hield nauw contact met de schuldeisers en hoogte waar mogelijk de aflossingen op. leven van 50 euro per week dat was mijn lot voor de komende jaren.. vond ik het erg, ja.. Heb ik ervan geleerd, jazeker!

Er gingen 3 moeizame jaren voorbij met ups en downs, maar eindelijk was het zover. De laatste €150,- werd betaald en ik was schulden vrij!

Leren omgaan met geldzaken

Ik was inmiddels 24 en geen schulden meer, wat een genot..
Maar laten we eerlijk zijn, als je 24 bent hoor je toch een leuk zakcentje te hebben en eventueel een rijbewijs.. dat was voor mij allemaal nog helemaal niet aan de orde. Ik moest opnieuw leren omgaan met geld. Ik bleef fulltime werken en verdiende op mijn 24e €1.500 netto per maand. Ik kon thuis niet meer aarden en ging op mezelf wonen. Ik kreeg een huur appartement toegewezen en nu kwam het aan op mijn discipline en doorzettingsvermogen.

eerst zette ik mijn inkomsten en uitgaven op een rijtje;

InkomstenUitgaven
Salaris€ 1.500Huur€ 589
Huurtoeslag€ 240G/W/L € 240
Zorgtoeslag€ 74Verzekeringen€ 142
Abonnementen€ 138
Totaal€ 1.814€ 989

Ik had voor het eerst in mijn leven mijn geldzaken op orde en geld over, ik kon sparen..
Ik besloot mijn rijbewijs te halen en maandelijks €200,- aan de kant te leggen voor ‘later’ mijn rijbewijs heb ik binnen 4 maanden gehaald en heb het sparen 4 jaar lang kunnen volhouden zonder ook maar met 1 vinger aan mijn spaarrekening te zitten.

Ik leerde toen ik 27 was mijn huidige vrouw kennen en we gingen binnen 1,5 jaar trouwen. Ik had inmiddels ruim € 7.000 gespaard en een nieuwe fase van mijn leven brak aan. Ik kreeg een nieuwe baan en had mijn financiën op orde ik verdiende ruime €2.700 netto per maand en kon maandelijks tussen de €500 – €1000 sparen na aftrek van vaste lasten.

Hoe diep je ook in de schulden zit er brand altijd licht aan het einde van de tunnel. Wat ik heb geleerd is dat het van enorm belang is dat je blijft communiceren.. Kun je een rekening niet betalen, steek je kop niet in het zand maar onderneem actie! Pak de telefoon of stuur een mail, niets doen lost niets op.. Je krijgt hem als een boemerang terug.

Ik hoop dat ik jullie met dit verhaal kan inspireren en het vertrouwen kan geven dat ook jij dit kunt! en kun je het niet alleen schaam je niet, maar vraag hulp, want het is nooit te laat om problemen op te lossen. Vind je het fijner om anoniem te houden is dat uiteraard geen enkel probleem.

Als je wil dat ik je help mail mij dan op info@omgaanmetgeldzaken.nl en ik help je, uiteraard geheel kosteloos en vrijblijvend.. Ik help je met het opstellen van een aflosplan, communicatie richting de schuldeisers.

Schulden mogen geen taboe zijn! dus kom vandaag nog in actie!!