Langer plezier van je schoenen (15 tips!)

langer plezier van je schoenen

Langer plezier van je schoenen, dat wil jij toch ook?! Schoenen, iets wat we dagelijks dragen en natuurlijk niet meer zonder kunnen. Maar hoeveel schoenen heeft een gemiddelde Nederlander in zijn of haar kast? Ik hoef jullie niet te vertellen dat vrouwen een stuk meer schoenen hebben dan mannen.. Mannen hebben over het algemeen 4 tot 6 paar schoenen, dit bestaat meestal uit een 2-tal paren Sneakers en 2 paar ‘nette schoenen’ daarnaast heeft een man vaak nog wel ergens een reeds aangeschaft paar schoenen waar hij eigenlijk spijt van heeft..

Meerdere paar schoenen

Bij vrouwen is dit natuurlijk heel anders, een doorsnee vrouw heeft bij de meeste outfits ook een bijpassend paar schoenen. En ik spreek uit ervaring.. Mijn vrouw heeft en dat is een grove schatting toch zo’n 25-30 paar schoenen. Uiteraard zijn dit niet allemaal schoenen van €100,- of meer. Ze heeft ook tal van schoenen van rond de €50,-.. Op deze manier kan ze veel afwisselen en heeft ze langer plezier van haar schoenen.

Helaas is het niet voor iedereen weggelegd om zoveel paar schoenen in bezit te hebben. Een groot deel van onze samenleving leeft op of zelf onder de armoede grens. Dat betekend dat deze groep blij is dat ze überhaupt ruimte hebben in hun budget om een paar schoenen aan te schaffen wanneer dit nodig is. Schoenen zijn voor deze mensen vaak een flinke hap uit hun uitgaven, en dit past in de meeste gevallen niet in hun begroting.

Onderhoud, voorkomen en reparaties

Wanneer je het financieel lastig hebt en alle eindjes aan elkaar moeten knopen, dan is het extra belangrijk dat je zorgt dat je kleding langer meegaat. Naast het besparen op kleding, is het ook erg belangrijk om je kleding en schoenen goed te behandelen zodat je er langer plezier van zult hebben. In deze blog gaan we verder in op de schoenen. Een aantal belangrijke punten om langer plezier van je schoenen te hebben zijn:

 • Onderhoud
 • Voorkomen van slijtage en beschadigingen
 • Reparatie zelf uitvoeren

Onderhoud voor langer plezier van je schoenen

Onderhoud speelt een belangrijke rol om langer plezier te hebben van je spullen. Denk hierbij aan het onderhoud van je auto, huis of in dit geval schoenen. Wanneer je je schoenen goed onderhoud, dan zul je merken dat je er een stuk langer plezier van hebt dan wanneer je dit niet doet. 4 tips welke je hiermee zeker zullen helpen zijn:

 • Zorg dat je je schoenen inspuit met een afstotende laag. Let hierbij wel op dat je niet perse een dure spray hoeft te kopen.. Hiermee doel ik op de bekende verkopers bij de schoenenzaak die je de ‘beste’ spray aanbieden voor ‘slechts’ € 9,95, terwijl een soortgelijke spray bij de budgetwinkel om de hoek vaak nog geen 3 euro kost.
 • Wanneer je leren schoenen hebt is het belangrijk gebruik te maken van een ‘schoenspanner’ Op deze manier houd je spanning op het leer en voorkomt dat er kleine barstjes en scheurtjes in het leer kunnen ontstaan. Uiteraard hoef je niet perse een schoenspanner te gebruiken. Je kunt het ook prima doen met een oude krant. Een eenvoudige besparing.
 • Poets je (leren) schoenen regelmatig. Het is van belang wanneer je leren schoenen hebt deze regelmatig te poetsen. Op deze manier blijft het leer soepel en voorkomt scheurtjes in het leer door uitdroging. Op deze manier heb je een stuk langer plezier van je leren schoenen.
 • Vraag in de winkel of bij de schoenmaker naar de juiste behandeling. Mijn tip is om alleen extra informatie te vragen, dit is immers gratis. Vaak proberen ze je direct allerlei producten aan te bieden tegen een veel te hoge prijs. Neem de gevraagde informatie tot je en ga je vervolgens thuis oriënteren op de juiste aan te schaffen producten.
langer plezier van je schoenen

Voorkomen van slijtage aan je schoenen

Vaak trekken we onze schoenen aan op een manier welke niet het meest gebruiksvriendelijk is voor onze schoenen. Op deze manier kan het voorkomen dat je snel schade of slijtage aan je schoenen krijgt. Om dit te voorkomen heb ik enkele tips voor je om langer plezier te hebben van je favoriete schoenen.

 • Zorg dat je je veters voordat je je schoenen aantrekt los haalt en wil je het helemaal goed doen, gebruik dan ook een schoenlepel. Het gebruik van een schoenlepel zorgt ervoor dat je de hiel van je schoen niet beschadigd.
 • Wissel je schoenen regelmatig(indien mogelijk), dat zorgt ervoor dat je schoenen even kunnen ‘ademen’
 • Zorg ervoor dat je probeert rekening te houden met de weersomstandigheden. Wanneer het regent, dan is het niet
  handig suède schoenen te dragen. Laat wanneer je schoenen nat zijn deze op een natuurlijke manier drogen. Dat houdt in dat het wordt afgeraden ze te laten drogen bij de verwarming. Dit kan ervoor zorgen dat het materiaal hard wordt en snelle scheurt.
 • Let op, wanneer je naar buiten gaat en er is gestrooid. Strooizout kan erg schadelijk zijn voor je schoenen, vooral goedkopere leren schoenen vinden dit niet leuk.
 • Zorg dat je je schoenen gebruikt waarvoor nodig. Wanneer je een eind gaat wandelen, dan is het natuurlijk niet raadzaam dit te doen op je zondagse schoenen. Doordat de zool hier niet voor gemaakt is zal er snel slijtage optreden. Wanneer je dan kiest voor een wandelschoen met dikkere zool, dan zal dit veel minder snel het geval zijn.
 • Gooi je schoenen niet weg wanneer deze versleten zijn! Het is altijd handig een paar ‘oude’ schoenen te bewaren voor bijvoorbeeld schilderen, tuinieren etc.

Kleine reparaties aan je schoenen waar mogelijk zelf uitvoeren

Het repareren van kleding en schoenen is al sinds jaar en dag erg populair. Wanneer je een kleine reparatie aan je schoenen nodig hebt, kun je deze in de meeste gevallen eenvoudig zelf uitvoeren. Scheelt een hoop geld en je hebt weer langer plezier van je schoenen. Helaas kun je niet alle reparaties zelf uitvoeren. De meest voorkomende die je zelf kunt uitvoeren zijn:

 • Het versoepelen van je rits(vooral voor vrouwen), wanneer je laarsjes draagt en de rits gaat wat stroef.. de schoenmaker zal je waarschijnlijk een nieuwe rit adviseren terwijl dit helemaal niet nodig hoeft te zijn. Door er wat kaarsvet tegenaan te smeren loopt je rit weer soepel!
 • Wanneer je zool is versleten, kun je eenvoudig een plakzool onder je schoen plakken. Laag in kosten en zorg ervoor dat je een stuk langer door kun je met schoenen.
 • De makkelijkste reparatie en voor velen een bekende, het vervangen van je veters. Veters gaat vaak minder lang mee dan de schoenen.. Dat betekend dat je nieuwe moet hebben. Zorg dat je altijd een reserve setje in de kast hebt liggen, want het gebeurt altijd op een onverwachts en vervelend moment. Net wanneer je snel je schoenen wilt aantrekken en wilt vertrekken.

Mocht je de reparatie niet zelf kunnen uitvoeren, dan kan het de moeite waard zijn om eens langs een schoenmaker te gaan. Let hierbij wel op dat je voor jezelf duidelijk hebt of de kosten van de reparatie opwegen tegen de kosten van een nieuw paar schoenen.

Meer bespaartips?

Wil jij naast het langer plezier hebben van je schoenen ook extra besparen op kleding? Lees dan mijn blog over het kopen van goedkope kleding. Naast goedkope kleding zijn er tal van bespaartips.. ik geef je 12 tips om eenvoudig te kunnen besparen. Ik hoop dat bovenstaande tips je kunnen helpen, naast deze tips kun je ook eenvoudig besparen op tal van andere zaken. In de verschillende bespaarblogs vertel ik je er meer over. Ook wanneer je een zakcentje wilt bijverdienen naast je vaste baan om je inkomsten te verhogen kun je kiezen voor een Sidehustle.

Mocht je aanvullingen en/of vragen hebben laat het mij dan gerust weten. Dat kan door een berichtje achter te laten op de contact pagina of een mail te sturen naar info@omgaanmetgeldzaken.nl. Ik help je graag!

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

 1. 18 mei 2020

  […] Wanneer je langer plezier wilt houden van je kleding ondanks dat het misschien goedkope kleding is, dan is rouleren van belang. Je kunt je natuurlijk wel voorstellen wanneer je slechts 1 paar schoenen hebt en deze dagelijks draagt ze snel slijten.. Ook is onderhouden van je kleding van belang. Lees altijd goed de was- en strijkinstructies. Ook kan de droger funest zijn voor je kleding. Daarnaast is het ook belangrijk dat je dit met je schoenen doen! Wil jij weten hoe je ook langer plezier kunt hebben van je schoenen? Lees dan deze blog. […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *