Inkomsten en uitgaven op een rij in 5 stappen (inclusief Excel invulsheet!)

inkomsten-en-uitgaven

Inkomsten en uitgave; Wanneer je je geldzaken overzichtelijk hebt geef dit rust, rust in je hoofd is rust in huis. Als je in beeld hebt wat er maandelijks binnenkomt en uitgaat, dan kun je voor jezelf ook bepalen waar je op kunt besparen. In de volgende 5 stappen leren we je eenvoudig hoe je je geldzaken op een eenvoudige en leuke manier op een rij kunt zetten.

Met deze 5 stappen kun je een eenvoudig overzicht krijgen van je inkomsten en uitgaven. Als je er zelf niet uitkomt is het verstandig om hierin hulp te vragen. Je kunt vragen of familie en vrienden je willen helpen. Vind je dat niet fijn zijn er tal van instanties die je hierin kunnen ondersteunen. Wanneer je zelf je financiën op orde hebt probeer dan anderen te helpen met de kennis die je hebt.

1. Zet je maandelijkse inkomsten op een rij

Maak een duidelijk overzicht van je inkomsten per maand, hierbij kun je denken aan Loon, uitkering, pensioen. Ook andere vormen van toeslagen neem je hierin mee zoals; Kinderbijslag, huurtoeslag en zorgtoeslag. Wanner je een voorlopige teruggave van de belastingdienst krijgt neem je ook deze hierin mee. Zo heb je in één oogopslag duidelijk wat je inkomsten zijn.

2. Ditzelfde ga je ook doen met je uitgaven

Wanneer je je uitgaven in kaart gaat brengen is het van belang dat je onderscheid maak in vaste lasten en dagelijkse uitgaven. Bij vaste lasten kun je denken aan; woonlasten (huur/hypotheek), energie (gas, water & licht) en abonnementen (krant, tijdschriften, telefoon, sportschool, televisie) Dit zijn uitgaven die in de meeste gevallen noodzakelijk zijn en kunnen daarom ook niet in alle gevallen worden geschrapt of direct worden verlaagd. Uiteraard loont overstappen, maar dan moet dit wel kunnen. In de meeste gevallen zit je gebonden aan een contractuele verplichting. Dagelijkse uitgaven zijn vaak; boodschappen, vervoer etc.

3. Maak een begroting

Het is belangrijk dat je je uitgaven gaat onderverdelen in categorieën bijvoorbeeld als volgt;

  • Boodschappen
  • Vervoer (belasting, verzekering, brandstof)
  • Kleding
  • Uiteten

Op deze manier krijg je een duidelijk overzicht hoeveel je nu daadwerkelijk per categorie uitgeeft. In de meeste gevallen zet mensen dit aan het denken. Bepaal nu per categorie wat je hieraan maximaal zou willen uitgeven per maand. Op deze manier weet je precies wat je per categorie kunt besteden om niet in de problemen te komen.

4. Mogelijkheden bekijken of je kunnen besparen

Wanneer je bovenstaande stappen hebt voltooid is het tijd om eens te gaan kijken of je kunt besparen. Wanneer je niet direct de kans hebt om je inkomsten te verhogen moet je zorgen dat je de kosten omlaag brengt. Er zijn tal van vergelijkingssites waar je verschillende aanbieders met elkaar kunt vergelijken. Er wordt niet voor niets gezegd ‘overstappen loont’ Denk hierbij aan een energievergelijker, maar dit geldt ook voor televisie en internet abonnementen. Daarnaast is het van belang om je dagelijkse uitgaven eens onder de loep te nemen, zijn deze uitgaven nodig of kun je hierop besparen.

5. Het stellen van spaardoelen

Betaal je zelf eerst, wanneer je weet hoeveel je maandelijks wil en kunt sparen is het van belang dat je wanneer je je loon krijgt direct dit deel naar de spaarrekening stort, dit kan middels een automatische overboeking. Zo wordt sparen een onderdeel van je vaste lasten en bouw je een mooi eigen vermogen op. Kun je geld voor langere tijd missen dan zijn er ook andere mogelijkheden om vermogen op te bouwen. Denk hierbij aan beleggen, let wel op beleggen brengt risico’s met zich mee, je kunt je inleg of een deel hiervan verliezen.

Download nu de gratis Excel invulsheet, met deze sheet heb je in No-Time al je inkomsten en uitgaven eenvoudig op de rij. Vind je het lastig hem zelf in te vullen, dan help ik je uiteraard graag. Stuur mij een mailtje op Info@omgaanmetgeldzaken.nl en ik probeer je zo snel mogelijk te helpen

Mocht je aanvullingen en/of vragen hebben laat het mij dan gerust weten door een berichtje achter te laten op de contact pagina of een mail te sturen naar info@omgaanmetgeldzaken.nl

Dit vind je misschien ook leuk...