Beginnen met beleggen, hoe open ik een beleggingsrekening?

hoe open ik een beleggingsrekening

Beginnen met beleggen, iets wat eigenlijk iedereen kan en vaak wordt overschat. Maar waar begin je en hoe open je nu een beleggingsrekening? In mijn vorige blog heb ik uitgelegd hoe je kunt beginnen met beleggen. Nu je de stap hebt genomen om ook daadwerkelijk te beginnen is het van belang dat je weet hoe je nu eigenlijk een beleggingsrekening opent. In deze blog leg ik stap voor stap uit hoe je nu daadwerkelijk kunt gaan beginnen met beleggen en hoe je een beleggingsrekening kunt openen.

Het openen van een beleggingsrekening, stap voor stap

Zelf ben ik groot fan van het gebruik van een beleggingsrekening bij ‘DEGIRO’ Hier beleg ik zelf al sinds lange tijd en dit raad ik ook familie, vrienden en andere bekenden aan die mijn vragen welke broker ze het beste kunnen gebruiken. Ik zal jullie ook vertellen waarom;

  • Snelle en duidelijke service
  • Lage transactiekosten
  • Goede beveiliging

bovengenoemde zaken zijn voor mij van dusdanig belang dat ik graag een beleggingsrekening open bij DEGIRO.

Grafieken, allerlei cijfertjes en percentages.. de meeste mensen denken dat beleggen ontzettend moeilijk is. Dit was tot enkele jaren geleden ook het geval. Inmiddels is het allemaal een stuk laagdrempeliger geworden en kan ook een leek beginnen met beleggen. Of het voor iedereen een verstandige keuzes is, dat is een 2e..

Maar goed, nu de rentes op de spaarrekening zo ontzettend laag zijn willen veel mensen beginnen met beleggen. Toch is er iets wat 90% van de mensen tegenhoudt, dat is de ontbrekende kennis.. Terwijl beleggen vandaag de dag enorm toegankelijk is geworden voor de ‘normale’ mens. Beleggen is ook een erg populaire vorm van Sidehustle (bijverdienste) op deze manier laat je het geld voor je werken.

Ik zou daarom ook graag deze drempel willen wegnemen en jullie willen helpen over deze drempel heen te stappen. In onderstaande stappenplan leg ik jullie precies uit wat je moet doen en probeer ik jullie op een eenvoudige manier te helpen met de vraag; ‘hoe open ik een beleggingsrekening’. Hieronder leg ik het jullie in 4 zo eenvoudig mogelijke stappen uit;

Stap 1: Maak een account aan

Als je nog geen klant bent bij DEGIRO is het van belang dat je een account (beleggingsrekening) gaat openen alvorens je kunt beginnen met het beleggen. Dat kan heel eenvoudig via de website van DEGIRO. Hier zie je rechts bovenin direct de knop ‘Open een rekening’

Vervolgens, moet je de keuze maken uit welk land je komt. Wanneer je dit hebt gekozen vul je je e-mailadres is en kies je een gebruikersnaam en wachtwoord (uiteraard een sterk wachtwoord kiezen die je ook kunt onthouden). Als je dit hebt gedaan, dan krijg je binnen enkele seconden op het door jou ingevulde e-mailadres een activatie link. Deze klik je aan en je e-mailadres is geverifieerd.

Stap 2 : Controleer je account

Beginnen met inloggen, hier vul je de door jou gekozen gegevens in (inlognaam & wachtwoord)

Persoonlijke gegevens

Nu kun je eenvoudig de stappen van DEGIRO volgen, hier wordt gevraagd om alle persoonlijke gegevens in te vullen. Hierbij is het van belang dat je de gegevens juist invult. Deze dienen overeen te komen met de gegevens in je paspoort of ID-kaart. Doordat DEGIRO werkt op financiële markten, zijn ze verplicht je identiteit te controleren. Uiteraard worden deze gegevens goed beschermt.

Per vraag wordt exact uitgelegd waarom ze graag willen dat je deze gegevens met ze deelt. Uiteraard is het begrijpelijk dat je wilt weten waarom ze deze gegevens vragen. Helemaal in de wereld met fishing is dit een terechte vraag. DEGIRO heeft hier alle begrip voor en legt dit zo goed en helder mogelijk uit. Je gaat immers wel geld naar ze overmaken op korte termijn. De op één na laatste stap van de vraag; hoe open ik een beleggingsrekening is hiermee bijna bereikt

Koppelen bankrekening

Naast alle persoonlijke gegevens die ze van je vragen, willen ze ook graag dat je je bankrekening koppelt. Dit is een enorm belangrijke stap want via deze rekening ga je straks geld storten op je rekening bij DEGIRO. Dit is ook de rekening die gebruikt wordt wanneer je ervoor kiest geld op te nemen. Verderop in het proces zal ook gevraagd worden deze rekening te verifiëren. Dit zal gebeuren middels een betaling van €0,01. Wanneer je dit gedaan hebt is de laatste stap hoe open ik een beleggingsrekening beantwoord en kunnen we beginnen.

Tot slot

Upload je legitimatie bewijs. De laatste stap is het uploaden van de legitimatie. Zo weten ze zeker dat jij ook daadwerkelijk degene bent die je zegt wie je bent. Dit kan heel eenvoudig door een foto te maken met je telefoon.

Bijna klaar!

Het is bijna zover, je kunt bijna beginnen met beleggen. Je hebt alle gegevens gevuld, DEGIRO controleert nu automatisch al je ingevulde gegevens. Mocht er aanvullende informatie nodig zijn, dan kan het allemaal iets langer duren en zal het binnen uiterlijk 2 werkdagen geregeld zijn.

Zelf heb ik dit nog niet eerder meegemaakt, de mensen wie ik heb geholpen hadden binnen enkele minuten de goedkeuring en hadden hun beleggingsrekening geopend.

Aanvullende informatie m.b.t. belastingen.  

Uiteraard zijn er nog enkele aanvullende vragen nodig voor bijvoorbeeld belastingen. Niet direct het leukste wat er is, maar waar geld verdient of betaald wordt moet de belastingdienst bij worden betrokken. Het voordeel is, dat de ingevulde gegevens worden gedeeld met de belastingdienst, zodat je hier zelf geen omkijken meer naar hebt.

Het kiezen van je profiel

Nu alles is ingevuld is het zover, je beleggingsrekening is geopend en je kunt beginnen met beleggen. Je hebt de keuze tussen 2 soorten profielen. Zelf heb ik gekozen voor een ‘basic profiel’ deze keuze is natuurlijk geheel aan jezelf.

Nu je je profiel hebt gekozen moet je nog enkele ‘overeenkomsten’ lezen en goedkeuren. Het lijkt enorm veel werk, maar dit valt reuze mee. Door de manier waarop je door de vragen heen leest is het zo geregeld. Doordat je eigenlijk een soort ‘samenwerking’ aangaan met DEGIRO hoort daar een overeenkomst tussen beide partijen bij.

Deze onderteken je eenvoudig d.m.v. een verificatiecode die je ontvangen op je ingevulde mobiele telefoonnummer.

Stap 3 : Het koppelen van je rekening

Nu je bovenstaande hebt afgerond, is het tijd voor één van de belangrijkste zaken. Je hebt immers geld op je beleggingsrekening nodig om te kunnen starten met investeren.

Ook dit wordt door DEGIRO stap voor stap uitgelegd. Je kunt dit doen door middel van een overschrijving, dan is de verwerkingstijd 1 a 2 werkdagen alvorens je aan de slag kunt. Een andere opties is via Ideal, dan is de rekening direct geverifieerd!

 Stap 4: Passendheid toets

Beleggen is iets wat niet voor iedereen is weggelegd, om toch enigszins inzicht te krijgen in wat voor belegger je bent en of je over de nodig (basis) kennis beschikt, voert DEGIRO een toets uit. Deze toets bestaat uit enkele vragen m.b.t. beleggen/investeren. Ze willen weten of je de risico’s van het beleggen begrijpt, want er is altijd een risico dat je je inleg of een deel daarvan verliest.

Ze vragen je bijvoorbeeld of je bekend bent met het handelen in obligaties. Wanneer je hier op antwoordt met nee, dan leggen ze je uit wat de risico’s zijn en kun je vervolgens verder klikken op de knop ‘ik begrijp het’ op deze manier ben je op de hoogte welke risico’s hieraan kleven.

Denk er niet te gemakkelijk over, DEGIRO stelt je deze vragen met een reden, zo wordt getoetst of je voldoende kennis hebt en weet je zelf hoe je ervoor staat. Laat je echter niet afschrikken door dergelijke vragen, want DEGIRO heeft net als alle andere brokers een verplichting deze vragen te stellen bij het openen van een beleggingsrekening.

Gefeliciteerd! Je hebt je beleggingsrekening geopend!

Het is zover, het beleggen kan beginnen, je weet nu hoe je een beleggingsrekening moeten openen. Je opent je account stort alvast een bedrag en laat het geld voor je werken.. Dan begint het pas, waar moet je in investeren? Dit is een vraag die voor velen van ons erg lastig is en blijft.. investeren in kolenmijnen is natuurlijk niet meer van deze tijd, maar wat is dan wel een goede keuze? Mochten er nog onduidelijkheden zijn en weet je nog niet hoe ik een beleggingsrekening open, laat het dan weten ik help je graag!

Kies is voor aandelen of obligaties allerlei vragen die erg lastig zijn. Om je een eindje op weg te helpen geef ik je middels mij verschillende blogs inzicht in mijn beleggingen en waar je op moet letten. Let wel goed op, doe altijd je eigen research en neem nooit de ‘tactiek’ van iemand anders over. Wat te mooi is om waar te zijn, is in de meeste gevallen ook zo!

Vind jij het lastig welke keuzes je moet maken, en wil je graag hulp bij het opbouwen van jou beleggingsportefeuille stuur mij dan gerust een mailtje op info@omgaanmetgeldzaken.nl of laat een berichtje achter via het contactformulier. Dan kunnen we samen kijken naar wat jouw doelen zijn en hoe je dit het beste op een voor jou passende manier kunt invullen.

Dit vind je misschien ook leuk...

2 reacties

  1. 31 augustus 2020

    […] een eind op weg willen helpen wat nu het verschil is tussen deze 2 vormen van beleggen. Na het openen van je beleggingsrekening kan het daadwerkelijk […]

  2. 31 augustus 2020

    […] hebben dat je aan het investeren bent, dan is het beter om zelf te gaan beleggen in aandelen. Dus open een beleggingsrekening en begin […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *