Geld verdienen met je moestuin

geld verdienen moestuin

Dat wil jij toch ook, geld verdienen met je moestuin! Iedere dag verse groente en fruit en een besparing op je boodschappen. Het enige wat het je kost is vrije tijd.. En dat hoeft een uren per dag te zijn. Met een eenvoudige investering van enkele tientjes kom je al een heel eind. In deze blog leg ik je precies uit hoe je eenvoudig vandaag nog kunt beginnen met de aanleg van je eigen moestuin en op deze manier geld te verdienen en te besparen. Daarnaast is het ook een stuk gezonder, want je groente en fruit wordt niet bewerkt met allerlei chemische bestrijdingsmiddelen.

Hoe begin ik?

Voordat je geld kunt gaan verdienen met je moestuin is het belangrijk dat je beschikt over de juiste materialen. Een eenvoudig stukje grond van 1m2 (1 bij 1 meter) volstaat op een flink aantal groenten en fruit te gaan zaaien. Uiteraard zal dit niet direct leiden tot een gigantische inkomsten stroom, maar zie het in eerste instantie als hobby. In de vervolg stappen leg ik je uit hoe je het in eerste instantie rendabel kunt maken voor jezelf.

Wat heb je nodig om een moestuin te beginnen?

 • Een stuk grond of verschillende bakken met potgrond
 • Zaden van de groenten en fruit welke jij wilt gaan oogsten
 • Bemesting of je grond te voeden
 • Water en licht
 • Gereedschap

Dit lijkt veel, maar ik doe het nu zelf enkele weken en begin er steeds meer plezier in te krijgen. Vooral wanneer de eerste cherrytomaatjes zichtbaar beginnen te worden. Als ik kijk naar mijn eigen investering is dit als volgt:

 • Stuk grond ( 1,5 meter bij 50cm en 20cm diep) gevuld met 150 liter potgrond (€5,-). dit is een vrij stukje in mijn border waar we eigenlijk niet goed van wisten wat we hiermee moesten doen. Eventuele optie wanneer je hier geen mogelijkheid toe hebt is een houten ‘minigarden’ deze zijn al te koop vanaf € 14,95.
 • Zaden, ik heb een moestuinzaden starterspakket aangeschaft, de kosten bedroeg €9,95. De reden hiervan is dat dit eenvoudig te zaaien groenten en fruit zijn en hierbij hoef je niet na te denken of het überhaupt wel bij elkaar mag en kan staan. Dit pakket bestaat uit;
 • Aardbei zaden
 • Courgettezaden
 • Kropsla
 • Wilde rucola
 • Cherrytomaatjes

Ontzettend leuk om mee te beginnen en ideaal voor dagelijkse consumptie.

Bemesting, voor de meeste planten een erg aangename toevoeging. Om de groei te bevorderen is het verstandig bemesting toe te voegen aan je grond. Op deze manier is je grond extra vruchtbaar en hier zal je letterlijk de vruchten van plukken. Een eenvoudige ‘moestuinmest’ heb je al voor €2,99.

Water en Licht, voldoende water is natuurlijk erg belangrijk anders drogen je planten uit. Bijvoorbeeld de courgette, dit is een echter waterdrinker.. dat zal natuurlijk ook wel moeten gezien hij uit 99% water bestaat. Ook licht is van belang dit is voor iedere plant anders. Dit is afhankelijk van de snelheid waarmee ze bouwstoffen kunnen opnemen. Op de verpakking van de zaadjes staat exact hoeveel ze nodig hebben voor de optimale balans. Ook kun je de plantengids raadplegen mocht je twijfelen. Kosten €0,-,

€0,- hoor ik je denken? Ja dat klopt, ik besproei mijn gazon met regenwater. Je moet uiteraard wel de mogelijkheid hebben dit te kunnen opvangen. Het is erg milieuvriendelijk en ook goed voor je planten, er zitten natuurlijk bacteriën in waar in drinkwater vaak kalk zit. Dus extra goed voor je planten!

Gereedschap, dit hoeft niet heel spannend te zijn.. Je handen zijn je belangrijkste gereedschap. Eventueel handschoenen en een kniematje kunnen handig zijn, maar ook dit is niet noodzakelijk. Wil je toch iets aanschaffen, dan kan een handschepje en een harkje (cultivator) erg handig zijn. Met een cultivator (3 poot hark) kun je de grond goed omspitten, op deze manier kan het water de wortels makkelijker bereiken. Een Tip, koop dit bij bijvoorbeeld de ‘Action’ of ‘Bigbazaar’ i.p.v. bij het tuincentrum, dit kan je enkele euro’s extra besparen.

De totale investering is nog geen €30,- voor dit bedrag kun jij beginnen met het verdienen van geld met je eigen moestuin! In de volgende stappen leg ik je precies uit hoe je je moestuin daadwerkelijk gaat opbouwen.

Stap 1

Graaf de grond waar je je moestuin wilt beginnen uit (ongeveer 20cm diep) en vul deze met potgrond. Wanneer je een moestuin van 1 x 1m hebt zal je zo’n 200 liter potgrond nodig hebben.

Stap 2

zaaien van de verschillende zaden. Lees goed de verpakking, hierop staat exact aangegeven hoeveel zaden per oppervlakte kunnen worden gezaaid.

Stap 3

Water geven, en geduld! Uiteraard niet te veel.

Stap 4

Oogsten wanneer het klaar is! Let wel goed op dat je groente en fruit rijp is.

Wil jij niet zolang wachten en sneller resultaat hebben, dan is het wellicht handig te kiezen voor plantjes i.p.v. zaden. Dit is wel iets duurder maar geeft sneller resultaat.

geld besparen moestuin

Geld verdienen met je moestuin

Nu je dit allemaal hebt gedaan kun je je gaan focussen op het daadwerkelijk geld verdienen met je moestuin. Dit zal zoals je zelf wellicht al had gedacht niet direct zorgen voor gigantische inkomsten, maar wel een leuke vorm van ‘Sidehustle’ Wanneer je het onder de knie hebt kun je ervoor kiezen je moestuin uit te breiden zodat je nog meer kunt verbouwen. Je kunt het verkopen in de buurt of zelfs aan de plaatselijk groenteboer of restaurants.

Geld besparen met je moestuin

Uiteraard is geld verdienen met je moestuin leuk, maar besparen is ook een vorm van verdienen. Hoe fijn is het dat je geld kunt besparen met je moestuin door je zelf geoogste aardbeien te consumeren i.p.v. te moeten kopen voor een veel te hoge prijs in de plaatselijk supermarkt. Als ik naar mijzelf kijk, haal ik jaarlijks zo’n 50-75 courgettes uit mijn moestuin. Deze kosten van €0,99 in de supermarkt, een besparen van €40-€60 op jaarbasis. Dit geld ook voor de cherrytomaten en sla.. Kortom je bespaar al snel enkele honderden euro’s per jaar met een moestuintje van 1m2… Hoe leuk is dat?

Nog meer geld besparen?

Naast geld verdienen met je moestuin zijn er natuurlijk nog tal van andere optie om een centje bij te verdienen of geld te besparen.. Het hebben van je eigen moestuin is een leuke mogelijkheid tot besparen, maar wil jij direct extra besparen? Lees dan deze 12 tips eens om maandelijks extra te kunnen besparen. En vergeet niet ‘wie het kleine niet eert…… een wijze les van mijn overgrootvader.

Ik hoop dat bovenstaande tips je kunnen helpen, naast deze tips kun je ook eenvoudig besparen op tal van andere zaken. In de verschillende bespaarblogs vertel ik je er meer over.

Mocht je aanvullingen en/of vragen hebben laat het mij dan gerust weten. Dat kan door een berichtje achter te laten op de contact pagina of een mail te sturen naar info@omgaanmetgeldzaken.nl. Ik help je graag!

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

 1. 11 juni 2020

  […] om een eigen moestuintje te maken. Dit hoeft helemaal niet duur te zijn, wil jij weten hoe? Lees dan mijn blog over een moestuin. Je kunt er nog geld mee verdienen […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *