Beleggen via een vermogensbeheerder, de voor-en nadelen

beleggen vermogensbeheerder

Als beginnend belegger komt er een hoop op je af. Hoe vaak hoor je op de radio verschillende reclames dat een vermogensbeheerder voor je kan beleggen tegen een gegarandeerd rendement tot wel 7%! Dat klinkt natuurlijk geweldig.. en dat kan het uiteraard voor velen van ons ook zijn, want het heeft enorme voordelen, helaas kleven er ook verschillende nadelen aan het beleggen via een vermogensbeheerder. Welke dit zijn bespreken we hieronder.

Wanneer je net begint met beleggen, dan kan het beleggen via een vermogensbeheerder een geweldige uitkomst zijn. Veel mensen hebben het gevoel dat ze niet voldoende kennis bezitten van de verschillende financiële markten en hier ook niet de tijd in willen steken.. dat laatste is natuurlijk ontzettend zonde, want kennis vergaren is ook investeren, dat helpt je voor later.. en kan een perfecte toepassing zijn om in een later stadium om te zetten in bijvoorbeeld een sidehustle, in de vorm van beleggingsadviezen etc.

Voordelen van beleggen via een vermogensbeheerder

Er zijn verschillende voordelen die je enorm kunnen helpen wanneer je begint met beleggen en kiest voor een vermogensbeheerder. Denk hierbij aan bijvoorbeeld;

Minder stress

Stress is voor niemand goed. Wanneer je net begint met beleggen is emotie (stress) de slechte raadgever welke je je kunt bedenken. Wanneer je handelt op de beurs uit emotie, dan kan dit zorgen voor enorme verliezen. Deze stress weerhoudt helaas een grote groep potentiële beleggers van het daadwerkelijk investeren in aandelen of andere beleggingsmogelijkheden (goud, vastgoed of obligaties).

Door te beleggen via een vermogensbeheerder maak je het voor jezelf een stuk eenvoudiger, Zo hoef je niet dagelijks de stress te ervaren van de beurs. Hierdoor creëer je naast een hoger rendement ook een stukje rust voor jezelf. Op deze manier werkt het geld voor je en kun jij je rustig verder verdiepen in de wereld van het beleggen.

Kennis en ervaring

Wanneer je net begint met beleggen, heb je logischerwijs nog niet alle kennis en ervaring in huis die een ervaren vermogensbeheerder wel heeft. Zijn weten exact hoe ze je portefeuille het beste in kunnen delen en kunnen afstemmen op jouw wensen en doelen. Kennis en ervaring is in de beleggingswereld niet geheel onbelangrijk. Het geld waarvoor jij hard hebt gewerkt laat je nu voor je werken. Het zou toch zonde zijn dat je een deel van je inleg verliest door een beleggingsfout.

Bijna iedere bank heeft haar eigen vermogensbeheerder

De meeste banken hebben een optie tot het beheer van je vermogen. Als ik uit eigen ervaring spreek, heb ik toen ik net begon gebruik gemaakt van de beleggingsrekening van KNAB-bank. Hier kun je kiezen tussen de verschillende risico profielen. Je belegt periodiek een vast bedrag en dit stop de vermogensbeheerder in een beleggingsfonds.

De kans dat je je doelstellingen haalt is groter

Wanneer je ervoor kiest te beleggen via een vermogensbeheerder ga je ervanuit dat ze hun uiterste best doen het optimale rendement te halen uit jouw investering. Doordat vermogensbeheerders fulltime bezig zijn met het investeren van andermans geld weten ze exact wat er om gaat in de financiële wereld, hierdoor kunnen ze dus beter inspelen op bepaalde zaken.

Tijdbesparing

Investeren kost tijd, wanneer je je niet wilt verdiepen in de financiële wereld of hier simpelweg de tijd niet voor hebt, dan is vermogensbeheer de perfecte oplossing. Tijd is immers geld..

beleggen via vermogensbeheerder

Nadelen van beleggen via een vermogensbeheerder

Naast het feit dat het beleggen via een vermogensbeheerder een hoop voordelen biedt, zijn er ook nadelen aan verbonden. Welke dit zijn lees je hier;

Iedereen kan beleggen

In de basis kan iedereen beleggen, vaak hoor ik de vraag; ik wil beleggen, maar waar begin ik? Vermogensbeheerders helpen je niet perse met iets wat je zelf niet kunt.. Je bepaalt zelf hoeveel geld je wilt investeren, in welke bedrijven(aandelen) je dit geld zou willen stoppen.

Daarna ga je opzoek naar bedrijven waarvan jij denkt dat ze op lange termijn rendement opleveren of terwijl groeien. Het voordeel van een vermogensbeheerder is dat zij de kennis en ervaring hebben, maar deze kun je zelf ook opdoen in loop van de tijd. Wanneer je voldoende tijd investeert, dan kun jij ook zelf je eigen geld beleggen..

Vermogensbeheerders zijn niet gratis

Uiteraard en zoals je wellicht zelf al had verwacht, zijn vermogensbeheerders niet gratis. Ze berekenen vaak jaarlijks een bepaalde ‘fee’ om je vermogen te beheren. Deze fees kunnen oplopen tot wel 1,5% van je vermogen. Daarnaast rekenen ze in de meeste gevallen ook een prestatievergoeding van enkele procenten. Ook transactie en servicekosten mogen niet vergeten worden.

Een groot nadeel van deze extra kosten is dat ze ten koste van je rendement. Stel dat je een rendement van 7% haalt en je moet de afdracht doen richting je vermogensbeheerder van 2% houd je zelf 5% over. Dit lijkt in eerste instantie niet erg veel, maar daar komt het fenomeen ‘Compound interest’ om de hoek kijken. De kracht van rente op rente.. Wat het effect hiervan is leg ik je hier uit.

Je bent minder betrokken bij je investering

Wanneer je middels een vermogensbeheerder belegd, ben je een stuk minder betrokken bij je beleggingen. Dit maakt in principe niet heel veel uit. Als je echt het gevoelt wilt hebben dat je aan het investeren bent, dan is het beter om zelf te gaan beleggen in aandelen. Dus open een beleggingsrekening en begin vandaag!

Conclusie

Wanneer je net begint met het beleggen, dan kan investeren middels een vermogensbeheerder een uitkomst zijn. Zelf ben ik hier geen voorstander van, gezien het feit dat je erg veel ‘fee’ moet afdragen.

Wanneer je zelf goed onderzoek doet en belegd in solide bedrijven, dan kun jij ditzelfde rendement behalen. Een vermogensbeheerder doet niets meer dan wat jij zelf ook kunt, een aandelenportefeuille samenstellen met sterke bedrijven afgestemd op je doelen en wensen.

Vind jij het lastig welke keuzes je moet maken, en wil je graag hulp bij het opbouwen van jou beleggingsportefeuille? Stuur mij dan gerust een mailtje op info@omgaanmetgeldzaken.nl. Dan kunnen we samen kijken naar wat jouw doelen zijn, hoe je dit het beste op een voor jou passende manier kunt invullen.

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. 31 augustus 2020

    […] Wanneer je je hier niet in wilt verdiepen kun je je investering ook laten beheren door een vermogensbeheerder.. hier kleven naast voordelen uiteraard ook nadelen aan.. welke voor- en nadelen dit heeft lees je hier. […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *