Ondernemingsplan, Hoe schrijf ik er één?

Ondernemingsplan

Als startende ondernemer is het hebben van een goed uitgewerkt ondernemingsplan onmisbaar. Je kunt een ondernemingsplan zien als je routekaart voor het toekomstige succes van je eigen bedrijf. In een ondernemingsplan beschrijf je wat je precies wilt gaan doen met je bedrijf en op welke manier je hier invulling aan gaat geven. Zo heb je voor jezelf helder welke stappen er nodig zijn om je bedrijf op te starten. Maar, hoe kom je tot een goed ondernemingsplan?

Voor wie maak je een ondernemingsplan?

In de eerste plaats schrijf je een ondernemingsplan voor jezelf. Het geeft jou als ondernemer helderheid over wat je wilt bereiken met je bedrijf, zodat je kan bijsturen als je van deze koers afwijkt. Een ondernemingsplan is daarmee het ideale middel om te toetsen of je aan alles hebt gedacht. Heb je bijvoorbeeld de juist afspraken met leveranciers vastgelegd? Hoe heb je eventuele risico’s afgedekt met verzekeringen? En hoe ziet je verdienmodel eruit? Door een volledig ondernemingsplan op te stellen kan je een hoop opstartproblemen voor zijn. Gebruik het ondernemingsplan daarom vooral als handvat voor jezelf als ondernemer.

Daarnaast is een ondernemingsplan een uitstekend middel om je bedrijf te presenteren aan derden. Bijvoorbeeld banken of investeerders zullen een uitgewerkt plan vragen voordat zij financiering willen verstrekken. Op deze manier kunnen zij inschatten wat je gaat doen en wat het risico is. Je krijgt bij deze partijen vaak maar één kans om je plan voor te leggen, dus zorg direct dat alles klopt en goed uitgewerkt is.

Hoe begin je?

Als je een ondernemingsplan gaat schrijven dan is een goede basis wel zo handig. Je kunt daarom een handige ondernemingsplan template in Word gebruiken, waarmee je een kant- en-klaar invulmodel krijgt om jouw informatie te gaan verwerken. In dit model zijn alle relevante hoofdstukken opgenomen die een dergelijk plan behoort te hebben en zijn er bovendien bruikbare tips en voorbeelden aanwezig ter inspiratie. Ook is een gedetailleerd financieel plan in Excel opgenomen, zodat je ook de cijfers en prognoses makkelijk kunt opstellen. Zo bespaar je tijd en maak je een vliegende start met je ondernemingsplan!

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Meerdere opties tot het genereren van extra inkomsten

Als je een onderneming wilt starten gaat dat natuurlijk niet zonder het schrijven van een ondernemingsplan. Het starten van een ondernemen doe je om geld te verdien. Een extra inkomen ook wel Sidehustle genoemd wil natuurlijk iedereen. Is de stap van het starten van een eigen onderneming te groot? Dan zijn er natuurlijk nog tal van andere optie om een centje bij te verdienen of geld te besparen.. Het hebben van je eigen moestuin is een leuke mogelijkheid tot besparen, maar wil jij direct extra besparen? Lees dan deze 12 tips eens om maandelijks extra te kunnen besparen.

Ik hoop dat bovenstaande tips je kunnen helpen, naast deze tips kun je ook eenvoudig besparen op tal van andere zaken. In de verschillende bespaarblogs vertel ik je er meer over.

Mocht je aanvullingen en/of vragen hebben laat het mij dan gerust weten. Dat kan door een berichtje achter te laten op de contact pagina of een mail te sturen naar info@omgaanmetgeldzaken.nl. Ik help je graag!

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. 11 juni 2020

    […] Niet iets waar je direct aan denkt bij het starten van een sidehustle en dat hoeft ook helemaal niet.. maar wanneer je sidehustle steeds groter wordt bijvoorbeeld omdat het je huidige baan vervangt? Dan kan het handig zijn om een en ander held in kaart te brengen voor jezelf, je missie & visie, maar ook je prijsstrategie, marges etc. misschien klinkt het voor nu nog als een ver van je bed show, maar voor je het weet is het zover en dan is het handig dat je weet waar je moet beginnen. Lees hier mijn blog over het belang van het schrijven van een ondernemingsplan […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *