Beginnen met beleggen, maar waar begin ik?

Beginnen met beleggen

Je wilt beginnen met beleggen, maar weet niet hoe? Beleggen is natuurlijk niet iets van deze tijd, als decennia lang wordt er geïnvesteerd in bedrijven met uiteraard als uiteindelijk doel; Rendement. Waar tot enkele jaren geleden investeren nog een ‘ver van je bed show’ leek wordt het met de verschillende aanbieders voor de doorsnee mens steeds toegankelijker om je geld i.p.v. op je spaarrekening te zetten te beleggen in bedrijven zoals Facebook, Apple of Amazon. Maar hoe begin je nu met beleggen? Daarnaast is het een mooie manier om op termijn een extra inkomsten stroom te genereren, ook wel Sidehustle genoemd.

beginnen met beleggen in plaats van sparen

Wanneer je geld op je spaarrekening hebt staan, dan weet je natuurlijk dat rente wat je over het gespaarde bedrag ontvangt nihil is. Waar je tot enkele jaren geleden tot nog wel 2% rente over je spaargeld krijgt, is dat nu niet meer dan 0,2% en dan moet je het nog voor een bepaalde periode vastzetten ook. Kortom, des te meer reden om je geld te beleggen in plaatst van te sparen. Hoeveel je kunt sparen maandelijks kun je eenvoudig zelf berekenen door je inkomsten en uitgaven in kaart te brengen.

Wanneer je toch een rendement wilt gaan behalen over je spaargeld, dan is er geen andere optie dan te beginnen met investeren. Waar sparen risicoloos is, is dit bij beleggen helaas niet het geval. Met investeren is er een kans dat je een stuk meer rendement behaalt, dan wanneer je spaart. Echter heb je bij beleggen wel het risico dat je vermogen minder waard wordt.

Het is daarom van groot belang dat je gaat investeren met geld dat je eenvoudig gezegd ‘kunt missen’ dus geld wat je niet vandaag of morgen nodig hebt wanneer je wasmachine of droge stuk gaat. Het is daarom altijd raadzaam een kleine buffer op je spaarrekening te houden voor noodzakelijke uitgaven.

Beginnen met beleggen

Beginnen met beleggen

Je hebt 5 jaar lang gedisciplineerd maandelijks een bedrag van €250,- gespaard en je budget hierop aangepast. daardoor heb je het geweldige bedrag van €15.000 gespaard. En je merkt dat je geld eigenlijk steeds minder waard wordt in tegenstelling tot wat je verdient. Nu zal je denken, het bedrag is toch gelijk? Dat klopt, echter kennen we jaarlijks een ‘Inflatie’ of terwijl alles wordt duurder, maar je geld blijft gelijk.. Wanneer je spaart krijg je over iedere gespaarde euro een bepaald percentage rente, deze rente is lager dan het percentage inflatie kortom je geld wordt minder waard. beginnen met beleggen is dus een goede optie!

Je hebt de stap genomen om een deel van je spaargeld te gaan beleggen. Je wilt graag van de gespaarde €15.000 een bedrag van €10.000 investeren. De eerste vraag die in je naar bovenkomt is natuurlijk ‘Waar begin ik?’.. logisch, want met alle reclames en verschillende Brokers (beurshandelaren).

Er zijn in Nederland verschillende aanbieders enkele populaire ‘Brokers’ zijn LYXN, Binck en DeGiro. Zelf gebruik ik ‘DeGiro’ de reden hiervoor is het gebruikersgemak, de goede ondersteuning en niet te vergeten de lage transactiekosten (kosten die je betaald bij de koop en verkoop van een aandeel) Hoe je een account aanmaakt, leg ik je hier uit.

De financiële markt is erg complex

De verschillende financiële markten zijn enorm complex. Ontzettend veel externe factoren die een rol spelen bij bepaalde zaken. Als je je hier in wilt verdiepen, dan zijn er tal van opties om dit te doen, online is veel informatie te vinden. Of het nodig is, dat is een 2e.. Zelf heb ik in de loop van de tijd veel kennis vergaard door het lezen van boeken, volgen van financiële programma’s (RTL Z is een goede voor de beginnend belegger).

Wanneer je je hier niet in wilt verdiepen kun je je investering ook laten beheren door een vermogensbeheerder.. hier kleven naast voordelen uiteraard ook nadelen aan.. welke voor- en nadelen dit heeft lees je hier.

Welke soorten beleggingen zijn er ?

Nu je voor jezelf weet; ‘Ik wil beleggen’, is het van belang dat je weet welke verschillende soorten beleggingen er zijn. Er zijn tal van verschillende mogelijkheden om in te beleggen. De bekendste 2 zijn natuurlijk Aandelen en Obligaties.

Daarnaast zijn er ook CFD’s, vastgoed en goud. Bij vastgoed denk je misschien direct aan huizen en andere panden.. Ook een garagebox is een vorm van vastgoed en een stuk laagdrempeliger dan direct een huis kopen.

Naast bovengenoemde beleggingsmogelijkheden is het ook mogelijk om leningen te financieren zowel particulier als voor bedrijven (Crowdfunding). Dit is niet direct beleggen, maar zo heb je wel de kans op een hoger rendement.

Belangrijk voordat je begint met beleggen

Een gouden tip die alle beleggingsexperts geven, is dat je enkele moet beleggen met geld wat je kunt missen. Op deze manier voorkom je dat je in financiële problemen komt wanneer het rendement toch blijkt tegen te vallen of negatief is. Dit zorgt ook voor een stukje rust in je eigen gemoedstoestand. Kortom, wanneer je begint met beleggen is het van belang dat je alleen het geld wat je op korte termijn niet nodig hebt gebruikt, doe je dit niet dan kan een tegenvallend rendement zorgen voor een hoop stress.

Rendement in relatie tot risico

Het is een basisbeginsel dat wanneer je een hoger rendement zou willen behalen, je hiervoor ook je risico zal moeten verhogen. Wanneer je een lager risico neemt, betekend dit ook een lager rendement.

Het beleggen in obligaties is hiervan een goed voorbeeld. Dit is in principe de manier van beleggen met het minste risico. Dit houdt logischerwijs ook in dat de kans op hoog rendement een stuk lager is.

Hoeveel risico wil je lopen is iets wat alleen jij zelf kunt bepalen. Hiervoor moet je jezelf op een eerlijke en juiste manier beoordelen. Een belangrijke vraag die je jezelf moet stellen is; ‘Hoe ga ik om met dalende beurskoersen?’  Schiet jij in de stress wanneer je de koersen ziet dalen, dan zijn risicovolle beleggingen voor jou wellicht geen goed idee om in te beleggen.

Wanneer dit niet het geval is, dan kun je ervoor kiezen een wat risicovollere investering te doen, met als positieve gevolg dat de kans op hogere rendementen aannemelijk zijn.

Beginnen met beleggen

Korte of lange termijn beleggen ?

Wanneer je wilt beginnen met beleggen, dan moet je jezelf afvragen of je het voor de korte of lange termijn wilt doen. De meeste beleggingsexperts adviseren beleggen voor lange termijn. Rome is immers ook niet in 1 dag gebouwd.. Het klinkt als een enorm cliché, maar het is wel de realiteit. Dat is ook de reden waarom het belangrijk is te beleggen met geld dat je niet op korte termijn nodig hebt.

Het is zeker mogelijk te beleggen voor korte termijn, echter spreken we dan meer over speculeren. Dat is eigenlijk niets meer dan gokken op korte koersschommelingen. Iets wat veel kennis en aandacht verreisd, zelf raad ik dit ten zeerste af!

Zelf beginnen met beleggen of laten beleggen ?

Nu je het antwoordt op de vraag; ik wil beleggen hebt beantwoordt kun je de keuze maken of je zelf gaat beleggen of je geld laat beleggen. Dit laatste kun je laten doen door bijvoorbeeld een bank. Hier kleven zowel voor- als nadelen aan.. in dit blog leg ik je exact uit wat van belang is bij het maken van deze keuze.

Tijd om je beleggingsrekening te openen

Wat ontzettend leuk dat je de moeite hebt genomen deze blog te lezen. Ik hoop dat je middels deze blog antwoord hebt gekregen op verschillende vragen m.b.t. beleggen. Dus wil jij ook beginnen, maak dan vandaag nog je account aan en start met beleggen! (lees hier stap voor stap hoe)

Uiteraard wil ik je met alle plezier helpen, met tips en adviezen en wil ik mijn kennis graag met je delen en mijn bevindingen met betrekking tot mijn beleggingsportefeuille.

Dus wil jij meer weten, vul gerust het contact formulier in of stuur mij een mailtje naar info@omgaanmetgeldzaken.nl en ik help je!

Dit vind je misschien ook leuk...

4 reacties

 1. 31 augustus 2020

  […] Laat het geld voor je werken, tegenwoordig levert geld op de spaarrekening weinig tot niets op. Investeren in bijvoorbeeld aandelen kan hiervoor een geweldig alternatief zijn. Hiermee kun je op een eenvoudige manier geld het werk laten doen.. Wil jij beginnen met beleggen maar weet je niet hoe, lees dan hier mijn complete blog; Ik wil beginnen met beleggen, waar begin ik? […]

 2. 31 augustus 2020

  […] begin je en hoe open je nu een beleggingsrekening? In mijn vorige blog heb ik uitgelegd hoe je kunt beginnen met beleggen. Nu je de stap hebt genomen om ook daadwerkelijk te beginnen is het van belang dat je weet hoe je […]

 3. 31 augustus 2020

  […] beginnend belegger focussen we ons in eerste instantie op een 2-tal vormen, dat zijn aandelen en obligaties. Wat is […]

 4. 31 augustus 2020

  […] je net begint met beleggen, dan kan het beleggen via een vermogensbeheerder een geweldige uitkomst zijn. Veel mensen hebben […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *